Kustverhalen
Thor en de dreiging van de Superstorm

In 2012 heeft Angelique Schipper op de Haagse basisscholen 50x de voorstelling gespeeld in de klassen van de bovenbouw.
De voorstelling is mogelijk gemaakt door subsidie van Fonds1818 en Prins Bernhard Cultuurfonds.
De voorstelling kan gecombineerd worden met een educatieve les bij Muzee Scheveningen. Daarnaast is de voorstelling ook los te boeken voor bijvoorbeeld verzorgings-
tehuizen en speciale
gelegenheden .

Den Haag kust Scheveningen
logo
kapiteinLiekiePier

Angelique Schipper vertelt en bezingt op de accordeon hoe Den Haag verbonden is geraakt met de kust en de noodzaak van de bescherming van de kust.
Op het strand staan twee mannen, Tijdgeest van Scheveningen en Thor, de oude dondergod, die zich zorgen maakt over zijn Superstorm die eens in de 10.000 jaar ons land bedreigt. In 1570 nam Thor met zijn Allerheiligenvloed 'slechts' honderd huizen uit Scheveningen-dorp mee de zee in. Bijna niemand woonde aan de kust. Bijna niemand bezocht de kust. Wat is er veranderd? Tijdgeest laat Thor zien hoe de kust is ontsloten in 1665 door de eerste bestrate weg tussen twee plaatsen in Nederland: de Zeestraat, één rechte weg door de duinen, nu de Scheveningseweg. Hij neemt hem mee naar het buitenhuis van de man die ervoor gezorgd heeft dat deze weg er gekomen is, Constantijn Huygens, raadsheer van de Oranjes, één van de grootste dichters uit de Gouden Eeuw. Ze varen over de eerste waterweg naar Scheveningen uit 1864, die gegraven werd in opdracht van onze eerste Koning, Willem I. Via de Koninginnegracht komen ze langs Madurodam waar een superstorm alleen maar een storm in een glas water zou zijn en er rustig nagedacht kan worden door kinderen over beschermende maatregelen voor de kust in de toekomst. Samen beklimmen ze de vuurtoren in Scheveningen. De twee mannen kijken niet uit over de zee, maar over de stad en zien wat er verloren zou gaan: wat er beschermd moet worden.

Angelique Schipper komt bij u op locatie, duur 1,5 uur
De vertelling is interactief en duurt ca. 1 uur met vertoning van het animatiefilmpje dat laat zien dat de historie nog steeds te ervaren is in de stad. Indien aanwezig maakt zij gebruik van internet met aanvullende beelden.

Educatieve lessen
Muzee Scheveningen
o.a.
- Scheveningen toen en nu
- Bescherming tegen de zee

De interactieve lessen duren minimaal 60 en maximaal 75 minuten.
De lessen worden gegeven in
Muzee Scheveningen.

De kosten bedragen € 2,75 per leerling.

U kunt hierover contact opnemen met:
Muzee Scheveningen
Patty Demper: 070 - 3500830

logo Muzee Scheveningen

 

logo Prins Bernhard Cultuurfonds logo Fonds1818