.

Den Haag kust Scheveningen
logo
  Achtergrondinformatie Den Haag kust Scheveningen
Het idee Aan de tafel in de keuken van het buitenhuis Hofwijck van Constantijn Huygens (Huygensmuseum Hofwijck) ontstond in gesprek met de toenmalige directeur Belle van de Berg het idee. "Wisten we wel dat de boot van de Vlietvaart voor het huis aanmeert?"
Na enig speurwerk ontdekten we een prachtige route. Van de kust tot het huis Howijck van de man die de kust had ontsloten met de Zeestraat in 1665. Met de boten van de Ooievaart, Vlietvaart en Willemsvaart en met de Haagsche Gouden Koetsjes en de interessante musea die op de route liggen en samen het verhaal van de verbondenheid met de kust vertellen. Zoiets kun je niet verzinnen, dit is een erfenis van onze historie.
Het project is door de ondersteuning van de Provincie Zuid-Holland, Patty van der Kleij, geworden wat het is: wij beschermen onze kust niet zomaar. Daar zit een heel verhaal achter.
Het Informatiecentrum Nieuwe Boulevard Scheveningen, Ferry Taal, heeft vervolgens veel informatie aangeleverd over hoe de kust beschermd wordt voor de komende veertig jaar. En daarna?
De mens zal steeds op zoek gaan naar nieuwe oplossingen.
De makers Het Kleischip heeft het project bedacht en vormgegeven.
Van het verhaal, de liedteksten en de website (Angelique Schipper) tot het ontwerp van de kaart, de illustraties en verzamelketting (Foske Kleima).

Promotiefilm
De videobeelden zijn gefilmd door Jaap Nagelhout en verwerkt tot de promotiefilm met animaties door Beeldgoed, Jurrien Vroom.
De muziek is gecomponeerd en uitgevoerd door
Natasja van Doesburg
Bureau Keen heeft de vormgeving en het drukwerk verzorgd. Crystal Clear Translations heeft de Engelse vertaling op de routekaart verzorgd.

Ondersteuning Daarnaast is er ook beeldmateriaal aangeleverd door fotograaf Peter van Zetten (foto Kleischip theaterwandeling kapitein Liekie, Telegraaf 2009) en door de Scheveningse fotograaf Piet de Graaf, die geheel belangenloos zijn ondersteuning heeft aangeboden.

Het past op deze plaats om de partners en een ieder, die een bijdrage heeft geleverd bijzonder te bedanken voor de ondersteuning van dit veelomvattende project. Dit project kon alleen maar tot stand komen door deze samenwerking.

Voorstelling Kustverhalen Uit de verhalende route is een voorstelling voortgevloeid die in 2011 in een aantal bibliotheken en verzorgingstehuizen is gespeeld door het Kleischip, Angelique Schipper. Waarbij zij het verhaal vertelt en bezingt op de accordeon.

Voor schooljaar 2011/2012 wordt de voorstelling voor 50 groepen in de bovenbouw van de Haagse basisscholen gespeeld. Daarnaast is Stichting Hollands Boegbeeld momenteel bezig met het verkrijgen van een vervolgsubsidie.

Links voorstelling

Zandsuppletie Scheveningen
Zeestraat
Tong en teen gebroeders De Witt
Huygensexpeditie NASA Titan
Burgemeester Van Aartsen
Vuurtoren Scheveningen
Vredespaleis
Watertoren
gedenknaald 1813
Zeespiegelstijging
Waternoodsramp 1953
Hoogheemraadschap Delft

Suggesties creatieve opdrachten Teken oplossingen voor de bescherming van de kust tegen de Superstorm voor over 40 jaar.

A. Maatregelen tegen de gevolgen van de zeespiegelstijging en/of
B. Maatregelen om zeespiegelstijging te voorkomen

Eigen panorama Maak je eigen Panorama. Neem een leeg jampotje. Teken op de buitenkant een landschap. Zet er een waxinelichtje in. Ga er mee naar een donker plekje. Je ziet dat de tekening op de muur wordt geprojecteerd. Zo kon Mesdag heel Scheveningen op een rond doek schilderen.

Speurtocht Ooievaart

Wanneer u meevaart met kinderen op de rondvaart door de gracht van Den Haag kunt u vragen naar de speurtocht voor de kinderen van de Ooievaart. Zo komen ze spelenderwijs nog meer te weten.

Financiën Het project is financieel mogelijk gemaakt door de Provincie
Zuid-Holland en de Kamer van Koophandel Den Haag.

De voorstelling op 25 basisscholen in Den Haag in 2012 wordt financieel ondersteund door Fonds 1818 en Prins Bernhard Cultuurfonds.

logo Hollands Boegbeeld

Het project is ondergebracht bij Stichting Hollands Boegbeeld.

www.hollandsboegbeeld.nl